Szekszárd és Környéke
Szabadidős Többcélú Egyesülete
Karate Szakosztálya

Funakoshi Gichin

Funakoshi Gichin – (船越 義珍, nyugaton Gichin Funakoshi)

(Suri, Okinava, 1868. november 10. – Tokió, 1957. április 26.) japán harcművész, aki az okinavai eredetű karatét Japán fő szigetén elterjesztette.

A karatedó [空手道], „az üres kéz útja” okinavai eredetű japán harcművészetként vonult be a köztudatba.

Karateka (空手家) – a karatét gyakorló személy.

Életútja és a karate

11 éves korában kezdett okinavatét tanulni, ez a karate őse, Amatu Anso és Hokocu Anso mestereknél.

1906-tól az okinavai Sobukai Társaság titkára. 1917-ben meghívásra Kiotóba utazott, ahol már bemutatta a karatét. 1922-ben Tokióban tartott saját rendszeréből bemutatókat, amit terjeszteni is kezdett. Első saját dódzsóját költői álnevéről: „Sótó” („Hajladozó Fenyő”) Sótókannak nevezték. Később a stílus elnevezése is ebből fakadt. Funakosi ellenezte a versenyzést, a szabad küzdelmet, a katákra (formagyakorlatokra) helyezte a hangsúlyt. A karatét művészetként (harcművészet) és nem sportként képzelte el.


A karate művelője az üres kéz útját járja, azaz eszköz nélkül, pusztán a testét használva fegyverként, védi meg magát. Funakosi mester meghatározása szerint a karate-dó célja nem a győzelem vagy a vereség eldöntése, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és a jellem fejlesztése. Tehát a cél nem versenyek megynyerése, vagy övfokozatok elérése, hanem a rendszeres, kitartó gyakorlással a test és a jellem fejlesztése.

Funakosi mester maximái: jellem, őszinteség, törekvés, jó modor, önfegyelem. Maga Funakosi a rendszerét először csak egyszerűen dai nippon kempó karate-dó-nak, vagyis "nagy japán ököl módszerű üres kezek útjá"-nak nevezte. A köztudatban a stílus a tanítványok által használt elnevezéssel vonult be, amit maga a mester is elfogadott. A sótókan, a legnagyobb karate stílussá nőtte ki magát, Funakosi mester rendszeréből, ami Nakajama mesternek köszönhetően az egész világon elterjedt. Napjainkban már több világszervettel is rendelkezik, amik nem működnek együtt teljes mértékben (JKA, IAKF, ITKF SKI, Fudokan stb.).

Még a mester életében megkezdődött az eredeti tanítás és a Nakajama-féle irányzat kettéválása. 1949-ben Nakajama Maszatosi még mesterével együtt alapította meg a JKA-t, a Japán Karate Szövetséget, ami egyre inkább Nakajama befolyása alá került.

1951-ben bevezették a szabad küzdelmet 1957-ben pedig megrendezték az első hivatalos karateversenyt.

Funakosi, a modern karate-dó megalkotója úgy halt meg (1957-ben), hogy kétségei voltak a karate további fejlődésének módja felől. A Funakosi által alapított stílus véglegesen ekkor szakadt két ágra, a versenyzést elvető ortodox sótókaira és a Nakajama által megreformált - a mester iránti tiszteletből első dódzsójának nevét viselő - sótókan ágazatra. A shotokan karate mára a világ legnépszerűbb és legelterjedtebb irányzatává vált.

A kamakurai Enkakudzsi-templomban lévő sírján a felirat: 空手に先手なし [Karate ni szente nasi] azaz A karatéka sohasem támad/A karatéban nincs első támadás (A karatéban nincs támadótechnika.) 

Forrás: Wikipedia

A karate célja nem a győzelem vagy a vereség eldöntése,
hanem a gyakorlatok tökéletesítése és a jellem fejlesztése. Gichin Funakoshi

 

JKS Karate Szekszárd

 

2014. © JKS Szekszárd • Szekszárd és Környéke Szabadidős Többcélú Egyesülete Karate Szakosztálya

Created by szabika