Szekszárd és Környéke
Szabadidős Többcélú Egyesülete
Karate Szakosztálya

A JKS szervezet

A JKS szervezetet 2000-ben a JKA névért folytatott bírósági kűzdelem elvesztése után hozta létre Tetsuhiko Asai Sensei (浅井 哲彦, 1935-2006) a JKA Matsuno frakció egyeneságú folytatásaként. Asai Sensei 2006-os halála óta Masao Kagawa Sensei látja el a JKS technikai vezetését.

A JKS Karate – 日本空手松涛連盟(JP:[Japan Karate Shotorenmei], EN:[Japan Karate Shotofederation])

A Karate célja a technikákon keresztül fejleszteni a személyiséget a test-lélek-technika hármasán keresztül. A JKS karate legfontosabb alapelve az “egész életen át” tartó karate, így nem csupán a fiataloknak és élsportolók folyamatos edzése a cél a versenyzői “kiöregedésig”, hanem minden korosztály számára igyekszik biztosítani az együtt edzés és gyakorlás élményét.

A JKS NPO ma japán második legnagyobb shotokan karate szervezete, mely mára a világ többi országában is tekintélyes mennyiségű gyakorlóval büszkélkedhet. A Honbu instruktorai közül többen mind a tradicionális Japán Karate Bajnokság,mind az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportkarate WKF versenyein kiemelkedő eredményeket értek el. A szakmai munka minőségét jelzi, hogy főinstruktorunk Masao Kagawa Sensei a japán nemzeti válogatott edzője, mind a tradicionális, mind a WKF szabályrendszere szerint.

A JKS szövetség a tradiciók megőrzése mellett nyitott a karate fejlődésére, jól jellemzi ezt a gondolkodást az Asai Sensei által fejlesztett katák oktatása ugyanannyira, mint a JKS által oktatott “Kerekesszékes Karate”, mely a mozgásukban akadályozatatottak számára is elérhetővé teszi a karate gyakorlásának élményét.

Jegyzet:

Shótókan {Shōtōkan} – 松濤館 vagy Shotokanriu – 松濤館流 {sotokanrjú}
a japán szabadkezes harcművészetek egyike. A XIX.-XX. század fordulóján alakult ki Okinava szigetén, alapítójának Funakoshi Gichin-t (船越 義珍, nyugaton: [Gichin Funakoshi]) tekintjük.

A „Shotokan” elnevezés két szóból áll. A „Shoto” jelentése „a fenyves zúgása”, a „Kan” jelentése „épület, hely”. A „shotokan” tehát az a hely, ahol a fenyves zúgása hallható. A „Shoto” egyben Funakoshi költőneve is. Funakoshi dojojára is utal, aminek a neve a Hajladozó fenyő csarnoka.

A karate célja nem a győzelem vagy a vereség eldöntése,
hanem a gyakorlatok tökéletesítése és a jellem fejlesztése. Gichin Funakoshi

 

JKS Karate Szekszárd

 

2014. © JKS Szekszárd • Szekszárd és Környéke Szabadidős Többcélú Egyesülete Karate Szakosztálya

Created by szabika